Fodervärd

Vill du bli fodervärd åt en sibirisk katt? Jag kommer att söka fodervärdar i framtiden.
Att vara fodervärd innebär att man inte betalar någon köpesumma för katten (helfoder) och i utbyte får jag som uppfödare nyttja katten i min avel inom en överenskommen tid eller ett visst antal kullar. Att vara fodervärd innebär en hel del förpliktelser och jag som överlåtare äger fortfarande katten tills vårt fodervärds-avtal är uppfyllt.

Generellt för avtalen är att jag står för alla avelsrelaterade kostnader ex. försäkring, hälsotester, utställningsavgifter, mat & sand vid kull och andra avelsrelaterade avgifter och fodervärden står för kattens vardagliga löpande kostnader (mat, sand, leksaker, veterinärräkningar upp till självrisk om inte veterinärbesöket har att göra med dräktighet eller avel). Fodervärden är skyldig att hålla katten tillgänglig för uppfödaren då denne önskar nyttja katten för parning, avelstester, utställning och liknande.

Skulle du vilja avla vidare på katten efter att fodervärds-avtalet upphör är detta en möjlighet som vi kan diskutera. Jag kommer då kunna ställa upp som stöd och hjälpa till. I annat fall kommer katten kastreras innan överlåtelsen.

Honkatt

Att vara fodervärd åt en honkatt innebär att honan kommer paras och få sina kullar. Kattungarna kommer att födas och växa upp hemma hos Er och jag kommer att stå för alla kostnader kring aveln och kattungarna.

Ni kommer självklart få all hjälp ni behöver av mig under både förlossningen samt kattungetiden.

En honkatt kan börja löpa allt mellan 4-mån och 2 år även om 6-mån-1år är vanligast.

Under denna period kan honan börja ”skrika” efter en hane, bli keligare och kan lätt bli rastlös. Detta kan pågå under ca 5-8 dagar. Tiden mellan löp kan variera mellan veckor och månader.

Även om det är vanligast att hankatter strilar så kan även honkatter göra det under löp.

Honan kommer paras någon gång efter den fyllt 1 år första gången. Självklart hjälps vi åt med och bestämma i den mån det går när detta ska ske så att det passar Er och mig.

När det är dags för parning skjutsar jag honan till den tilltänkta hanen, oftast sker parningarna hemma hos hankatten. Parningen brukar ske under ett par dagar.

Ett par veckor före förlossningen bör man förbereda en bolåda så att honan har god tid på sig att ”boa”. Bolådan och material att bädda med kommer jag naturligtvis att stå för.

När förlossningen väl drar igång så kommer jag självklart att komma och hjälpa till.

Skulle det bli veterinärkostnader i samband med förlossningen som kejsarsnitt eller liknande så är det jag som betalar detta.

Under kattungetiden kommer jag att stå för kostnader som mat och sand till kattmamman och ungarna. Kattungarna flyttar vid tidigast 12-veckors ålder. Innan flytt ska ni kunna ta emot kattungeköpare som får komma och kolla på kattungarna.

Jag vill gärna att kattungarna vägs varje vecka och jag kommer beroende på avstånd till Er besöka er regelbundet och ta bilder på dom och se att allt fungerar som det ska.

Hankatt

Att vara fodervärd åt en hankatt innebär att han kommer ta emot x-antal honor för parning i hemmet eller hos mig.  Avtalsperioden är oftast kortare för en hankatt än för en honkatt.

Parningen sker vanligtvis under ett par dagar. Det är bra att ha ett begränsat och lättstädat utrymme som ex. en tvättstuga eller ett badrum.

Hankatten blir fertil vanligtvis mellan 7-12 månader.

Kattens urin börjar då lukta starkt och han kan ex. börja ”skrika” efter en hona, bli lättstressad och rastlös, ändra sitt beteende samt i värsta fall börja urinmarkera. Detta är naturligtvis jobbigt för både ägare, fodervärd och för katten. För en sådan katt är det viktigt att se till att tiden som fertil avelskatt blir så kort som möjligt.

Om problem med orolig och/eller markerande hankatt uppstår som inte fodervärden kan hantera får vi komma överens om en lösning som fungerar för både katt, dig som fodervärd och mig om ägare av katten.

Parningen sker oftast hemma hos hankatt-ägaren. Känner du dig obekväm med att ha parningen hemma hos dig kan parningen ske hemma hos mig.

Ett begränsat och lättstädat utrymme är bra att ha katterna i under parningen som oftast sker under ett par dagar, en tvättstuga eller ett badrum är bra alternativ.

Vissa fertila hanar kan börja kissmarkera, yla efter honor, gå ner i vikt och sluta äta mm.

Jag som uppfödare kommer självklart se till att ni har det ni behöver för att underlätta för dessa ev. beteenden. Exempelvis FeliWay, Royal Canin Calm, Recovery-foder, Urin-borttagningsspray mm.

Blir det ohållbart för Er/hankatten så kastreras han såklart så fort som möjligt.

Överlåtelsen

När hanen har gjort sina parningar/honan har fått sina kullar så överlåts katten helt och hållet till Er. Vi har då kommit överens sedan innan gällande eventuell kastrering innan överlåtelsen.

Jag kommer vilja hjärtscanna katten för HCM även efter överlåtelsen (denna kostnad står jag givetvis för).

Vill ni bli fodervärd kontakta mig här och berätta lite mer om er själva.